Vítejte v tom snad nejvíce voňavém řemesle vůbec. Pekařina je ale taky pěkná dřina. Pekaři vstávají už v noci, aby mohli dodat lidem čerstvé pečivo na pult. Navíc musí umět udělat krásně křupavý chleba, který druhý den neztvrdne na kámen.
Chleba mimochodem představuje královskou disciplínu. Žáci na učilištích se ho učí péct jako poslední. Nejdříve musí zvládnout třeba housky, perníčky, pletýnky, vánočky, rohlíky, rohlíčky, hřebeny… a dokonce i mašličky.
V poslední době zažívá pekařina obrovský boom. Lidé nechtějí jíst už jenom „nějaký chleba“, ale hledají kvalitu.
Ti největší frajeři se každý rok sejdou na soutěži Pekař roku. V hlavní části soutěže musí prokázat svůj um uměleckým kouskem. Už jste někdy viděli ponorku nebo hrad z chleba?
Můžeš si prohlédnout jednotlivé školy zřizované Moravskoslezským krajem, kde se vyučíš řemeslu.
Prohlédni si z nabídky další možnosti